Vad vill vi göra?
Ett rättvist och jämlikt samhälle
− Sverigedemokratisk Ungdoms jämställdhetspolitik
Sverige har gjort sig känt för att vara ett öppet samhälle där alla medborgare har samma rättigheter och likvärdiga skyldigheter, oberoende av kön, ekonomiska förutsättningar, etnicitet eller andra personliga faktorer. Inga yttre faktorer tolereras hindra en enskild individ från att uppnå sin dröm eller fulla potential. Det är numera självklart att vi i Sverige ger varje person, man som kvinna, samma värde och samma förutsättningar. Det har dock inte alltid sett ut på det sättet. Jämställdheten och jämlikheten har växt fram genom kamp och politik, och har motarbetats av djupt rotade uppfattningar om hur samhället bör vara uppbyggt. För SDU är det en självklarhet att vår generation ska efterlämna värden om jämlikhet och individens valfrihet.
I dagens Sverige finns många exempel på fall där strävan efter rättvisa och jämlika förutsättningar, där den enskilda individen ska ses och stå i centrum, har slagit fel och gått så långt att satsningar fått rakt motsatt effekt. Våra skolor genomsyras av så kallad genuspedagogik, vars grundidé är att motarbeta minsta tecken på skillnad mellan pojkar och flickor. I andra fall tillämpas så kallad positiv särbehandling och regelrätt kvotering för att säkerställa mål om att arbetsplatser och utbildningar till lika stor andel ska bemannas av kvinnor som av män.
SDU menar att det inte går att ignorera att inkvotering av det ena könet innebär diskriminering av det andra. Lika lite går det att förneka det faktum att kvinnor och män skiljer sig åt, och inte bara i fysiska attribut. På grund av olika hormonella tendenser är det för oss naturligt att även vissa beteenden och känsloyttringar tenderar att vara olika vanliga beroende på vilket kön en person har. Självfallet är vi alla individer, och att du är man eller kvinna betyder inte att du med all säkerhet kommer agera på ett visst sätt, men tydliga tendenser finns och vi menar att de inte enbart går att förklara med trycket från sociala normer.
På senare år har vi också kunnat se hur en ny form av kvinnoförtryck sprider sig i vårt land. Massinvandringen har fört med sig hederskulturer med en kvinnosyn som objektifierar och värderar kvinnor efter hur väl de lyder sin familj och skyler sina kroppar. Detta kan SDU givetvis inte acceptera.
SDU vill:
- verka för ett jämlikt och i sanning jämställt samhälle där förekomsten manligt och kvinnligt inte förnekas men vikt läggs vid lika högt värde
- införa en nolltolerans mot kvinno- och mansfientliga attityder och våldsdåd
- motverka det hedersbaserade förtryck som sprider sig i vårt land
- avveckla all form av offentlig kvotering och särbehandling samt med kraft markera att ingen diskriminering får accepteras
"Våra skolor genomsyras av så kallad genuspedagogik, vars grundidé är att motarbeta minsta tecken på skillnad mellan pojkar och flickor."
Detta har du missuppfattat fullständigt. Genus handlar inte om biologiskt kön utan och det sociala könet, d.v.s. vilka förväntningar vi har på barn beroende av deras kön. Genuspedagogik används för att barnet ska få stöd att utvecklas i den riktning det vill, och inte placeras i förbestämda fack (och ja, såna fack finns). Vissa pojkar älskar bilar, andra älskar dockor och nagellack, som exempel. Barnet ska därför själv få möjlighet att upptäcka vad han/hon tycker om och inte begränsas i sin utveckling beroende på sitt kön. Jag räknar med att ni reder ut det här missförståndet angående genus inom partiet. Fortsatt trevlig dag!